Все още е неясна....точната муха за тук !

Най-трудни, поне за мен, за т.н. "внезапни, бързи, непредвидени риболови". Самият факт, че времето ти е ограничено, вече те поставя в напрегнат, трескав начин на мислене, как максимално да оползотвориш ограничения ресурс. А това, както е добре известно, вместо да помага - пречи. Когато реката е позната - е относително по-лесно. Когато не е, се налага да разчиташ на приятел. Най- важното и бих казал основополагащо условие за един успешен риболов е да не бързаш! Хиляда пъти ще го повторя - никога не поставяйте краен час на риболова си! Дори за миг да си го помислите, вече сте изгубили част от красотата и бъдещата удовлетвореност от него. Никога, ама никога не си го и помисляйте. Риболовът сам трябва да си каже кога е свършил! Винаги се разбира и винаги с лека горчивина, но тя е точно този "послевкус", който дава пълнотата и удовлетворението от отлично преживяното...
Противно на очакванията - случи се. Компромисът е "преглътнат" .. и се паркирахме на реката в уречения час.
Всичко е прекрасно... ,но не за нас, а за един "болдист", който успешно млатеше пъстървите по главите, баш на мястото, на което се канехме да ловим.
Нищо де, ще си правим от лимона - лимонада. Малко отгоре, малко отдолу, и без това риболовът вече е компрометиран. Каквото дойде - такова.
Много имам да уча по тази река. Все още не я усещам. Имам и успехи. Имам и неуспехи. Нито едното нито другото, мога да позная защо се случва. Това най-много ме мъчи...
С мухите - същата работа. Замервах ги с какво имам и съм сигурен, че за пъстърви "работи". Сигурен- сигурен, `ма за тук - `ич не съм. Има и малки риби, има и големи. За едните едни за другите други... Или едни за всички? Оглеждам се какво лети и какво плува. "Майски" - на 14 - 16 номер. Нещо такова.. С кремаво сив цвят. Дребнички.. и редки. Защо са редки (?)- също ми е непонятно. В момента по другите реки е фуга от мухи и всякаква летяща твар.
Тук-там се вдига по някоя рибка, но не са големи. Много рядко се вдига някоя повече от два пъти?! На едно място видях една "по-така". Подадох и .. Обърна се върху мухата и не взе. Не повтори. Мнооого по -късно, когато въобще не се виждаше нищо... успях да я закача, ама за малко.. само и остъргах муцунката и веднага се откачи. Така е, защото минах на съвсем дребни мухи - пак за проба. N 20 - имам опит. Става работата, но когато се ползват на тиха и гладка вода. На тази- разчупената- нито се вижда ,нито се чува... Децибелите са запушили ушите с поне по 70-80 на ухо. Бе, кошмарна работа.. Хем непознато, хем тъмно, хем шумно.. хем капризно на мухи. Пък аз съм се "заинатил", все пак да видя за какво става дума. Мъка и половина! Намерих, все пак, една работеща схема.... Трябва да призная, че "болдист"-ът, в известен смисъл, имаше право. Хванах няколко от рибите по време на придърпване! Най-интересното беше, че точно на малката муха. Щях да казвам за схемата: Сложих една добре видима муха като маркер в началото на типета. А малката чисто черна мушица - накрая. Е,баш на нея си се хващаха в тъмницата. На другата нямах кълване. Кълване имах на една друга, ама за нея по-подробно, когато съм сигурен, че знам защо "работи".

Коментари

Популярни публикации от този блог

Fly F version of Murphy`s low

Много красив Жокер!

Расперска техника за риболов на големи пъстърви