Расперска техника за риболов на големи пъстърви

(*заканвам се - ще е дълго!)
с.... „Поповата лъжичка“. 

Ще спазя правилото на рекламата , че... “Винаги е по-добре нещо да се покаже, вместо да се обяснява”. Е, приех предизвикателството и никак не съжалявам. Направих един великолепен риболов с главен герой - "Поповата лъжичка". 

Сега ще разкажа. Има и няколко картинки. 
Най-важното е, че се случва, каквото се очаква, а екшънът е просто неописуем... 
Тук, бягам от рекламата - клипове няма, а как си струваше да има ! ;-))))))))) 




 Темата е много обширна, и това и е най-хубавото. Андрей от Украйна спомена, че лови и пъстърви с тях, (някъде по Словения). Подробности не сме обсъждали. Младши е попилял сельодките по Каспийския басеин с нея. Универсална примамка е - за много видове риби и много и различни условия. Бих казал, задължителна. 

В случая, е по-важен подходът при направата и - просто, лесно, бързо, без, кой знае какви, напъни и умения в муховръза. Резултатът- супер ефективна примамка, с неизчерпам брой и видове дизайн и много широко приложение. Не коства, практически, нищо. 


Правенето: Размерът има голямо значение и то е ключово! Съвсем сериозно! То не, че при другите мухи пропорциите и големината, не са от значение, но тук, вероятността да НЕ се уцелят е голяма. За изработката и от други материали: Сръбската е номер едно! Така и не намерихме начин да ги правим от въпросния полицелон. Бих искал и аз да опитам, някой ден. 


Има голяма разлика в поведението на "лъжичката" при изработката и от различните материали. Повечето са, една идея, по-леки, отколкото е нужно. Това, което виждате по-горе, е една отлична алтернатива, но си има особеностите при направата. Ползвам термо-силикон, което се явява хем пълнител, хем „финишинг“,хем оцветител, хем си е лепило – т.е. залепва за куката. Все приятно звучащи неща. Другите материали са доста пипкави при правенето .. с едни шкурки жулиш, до припадък, после боя, лепила, лакове... С микропореста гума също стават, но малко по-леки. Идеята е, тази муха да плува във водния слой, непосредствено под повърхността. (*Бая имам да пиша...,ако ви е интересно. И по формата на главата ( дали да работи като микропопер ) и по позицията на главата спрямо куката ( колко да задълбава) и по цветовете. Направих и един много интересен вариант - с едно око, залепено на долната част! Цветът на опашката, дължината и, гъстотата, мекотата и особено, колко вода"пие", също имат значение. При този вариант, искам доказан "пианица". Правих ги и с вариант - с "hot spot", какъвто оригиналната сръбска има! 
(*Бе, роман ще излезе..) 


Идеята на филма от събора в Клисура – 2020, е да се се покаже техниката. 
Имам забележки ( *към собственото си изложение - беше импровизация! ), но мисля, че се разбира. 

 Другото важно е, когато я правим, е да си представяме, че не просто ще я подадем на рибата, а че ще я анимираме. Най-грубо : Колкото е по спокойна водата, толкова размерът на главата е добре, да е по-малък. ( при една и съща големина и гъстота на опашката). Разбира се, всичко е относително. Т.е. трябва да знаем, при каква големина и форма, къде ще стои и как ще се движи. Винаги има, малко повече или малко по-малко - не критично. 

 И друг път съм го писал, има значение начина на водене. Нещо повече, с начина на водене може да селектира вида риба, която ще хванете! На Янтра, само с водене успявах да хвана или кефал, или мъздруга, или распер. Сега и пъстърви. Разбира се, в цветово отношение, границата е собственото ви въображениие. Спрял съм се на няколко основни цвята. (Това е отделна и много дълга тема.) На снимките цветността ( зелено със сребрист брокат) се доказа категорично. Смятам, че е отлична комбинация. Очите не са задължителни, но придават много приятен и жив вид. Съгласете се! ;-) 


За другите риби ще пиша друг път. Сега за пъстървите, че ми е прясно! 

Имах предварителна информация, че тук рибите обичат стримери. Стримерите не са ми любима примамка и се хващам, че по една или дуга причина, ги отбягвам. Не ми харесва, нито летенето, нито приводняването им, нито начините, да ги потопим в нужния слой. Все компликации виждам.(Тя причината си е у мен, естествено, ама някак не искам да се „пречупя“. Някой ден – може би.) Това, което много ми харесва в тях е количеството, качествен материал, от който мога да сътворя купища „нормални“ мухи или "попови лъжички", например ;-)))) (Чакам подаръци, срещу "попови лъжици" !) ;-) 


Kонкретно за риболова. Първо условие..., като при всеки риболов, е да знаете къде стои рибата. По-точно, най-вероятното, предполагаемо място. Второ – правилното позициониране. Гледам, че повечето колеги подават стримерите по, или косо на течението. Пробвах всякак. То си зависи от течението, де. Ако е бавно е все тая. Но.. най-управляема ми се струва примамката при косо подаване от перпендикулярно - към „ "по течението“. Разликата със стримера, е че търся играта на микропопер. Примамката е малка. За разлика от стримера, може да се подава на пределна дистанция – края на шнура! Трудно е, видимо да се различи поведението от класическия стример, освен по това, че все пак се държи на повърхността и дава съпротивление с водата и шум. Тук трябва да се съобрази "главата" по форма! Търсих места, предполагаеми стоянки на рибите, в близост с течението – т.е. т.н. засади. В момента, в който мине оттам попърчето... рибите се „изстрелваха“ със скок! Брутална атака с подхвърляне на примамката и ... и заедно с нея политаха във въздуха! Понякога имах усещането , че се закачат чак във въздуха! За първи път виждам такава атака. .. И то, не веднъж! Явно е, че събужда не само рефлекс за хранене, а и инстинкт за агресия. Страшен екшън е! Ако знаех, че ще е така, през последните си риболови, щях да ловя само с „попова лъжица“! Направо с всичките! 🤔 Пълна ми е кутията с всякакви модели... 


Признавам си, директно преосмислям тактиката си за големи пъстърви. Веднага ще ги пробвам и на р.Въча. Хм, дали ще проработи? Предполагам, че ще. Интересното е и друго. По този начин, участието в риболова е доста по-активно от стандартното подаване на муха.. анимираме, прецизираме, проверяваме всичко най-подробно. При сухата се пазим от бръздене, а сега е точно обратното, добавяме не само бръздене, но го и управляваме! Тук се отваря широко поле за импровизация. Ще се работи по въпроса... ясно е. Като се замисля, практически, няма съществена разлика при риболова на распер и пъстърва с "попова лъжичка". Дори местата - стоянките им, ми се струват доста близки. (*Някой ден ще се опитам да ги систематизиран.) 


Има един огромен бонус ( в сравнение с расперолова) – пъстървите не се притесняват, ако си на близо! Както се знае – пъстървите винаги са по-близо, отколкото предполагаме. С расперите е друго, усещат те, още от петък, не само, че вече си паркирал на брега! Тутакси отказват да взимат, дори и да не избягат. 


 Друго ценно, при пъстърволова е, ако пропуснат да атакуват, от първото или второто минаване, не се отказват. Упорствайте и ще има резултат. При расперите, втори или трети опит, рядко дава резyлтат, освен в някой друг ден или на друго място или друга река. 🤔 Категорично е много атрактивно! Има внезапно провокирано "избухване". Някак, е обратно на класиката – суха муха. Сега си мисля, че техниките не трябва да се разглеждат като алтернативни, а като допълващи се. Минава се с мухата. Обират се рибите, а после с "поповата лъжичка" , се провокират и вадят големите! 


Ще кажа, че опит с "лъжичколов" на пъстърви, тепърва ще трупам, но се запалих.
Няма да пропусна нито една възможност и ще е максимално бързо. Хванах и американки и балканки. Изненада бе, че малките балканки направо се заплеснаха по тази "попова лъжичка" , нищо че бяха малки. Можех да ги извадя всичките! Т.е. С една и съща примамка се ловят и малките, и средните, и големите - всичките! 




 Ще, кажа – опитайте.. Ще ми е интересно. 

Д-р Косьо
09.20202 г. 

 п.с. На тези, които смятат, че риболова на известните две - три реки, които изкуствено се поддържа голям брой риби и били пределно лесни. Така да е! Приемете, че рецептата е за тях. 



А тези, които виждат и мислят, ще се сетят, че това са страхотни мухарски „тренажори“, в които има всичко  - и терен и укрития и видове течения, разнообразни места за позициониране, храсти, дървета, дълбоки и плитки места, различно дъно, силна или тиха вода подмоли, коси, .. и какво ли още не, отделно е рапределението на рибите - все условия, изискващи прецизен касинг! Отделно анимирането, времето на деня и сезона. 

Т.е. Присъстват всички необходими условия, да се направи един много по - разнообразен и наситен риболов, от една или две реки, пък били те, и типично равнинни или типично планински. Колко са лесни рибите е друга тема. Понякога са, понякога не са  - рибешка му работа. 
Вече казах, виждал съм как мухари си тръгват тотално разочаровани.., още докато рибите се вдигат – а уж е лелеяна картина за всеки мухар. 

Ребус има, и никак не е за подценяване. 
Дълго писах, ама защото има какво.
Ще следва и продължение.
Гарантирано!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Fly F version of Murphy`s low

Много красив Жокер!