За мухарството и Purkinje.....



Вчера, един приятел, който до този момент беше далече от мухарлъка.../ имаше смелоста, престраши се и се топна/, ми зададе много логичен въпрос.

- Защо твоят шнур е син?! 😉
Ловихме до тъмно, а той е миоп ( късоглед). Т.е. има затруднения в среда с намалена светлина . Направило му впечатление, че моят се вижда по-добре от неговия! Това ми подсказа, пак да подсетя за една особеност на чувствитлността на човешкото око, която, може хитро да се използва и по мухарски начин. Т.е. да превърнем дефекта в ефект, с реална полза.
Окото през деня е най-чувствително към червено-оранжевото..., а при мезопични условия..т.е. при вечерното смрачаване..., чувствителността се измества към синия спектър. Т.е. Много по-лесно се разпознава синьото, отколкото червеното, което се е виждало по-добре до този момент. Нарича се "Purkinje shift" или "Ефект на Пуркиние". За колбичките - не стига светлина за да разпознаят цвят, и затова пръчиците поемат тази функция. Вярно, че те работят само в черно бяло, но ефектът е, че се вижда по- ярко синьото, макар в тъмното да го разпознаваме като бяло.
Как да го използваме...? Ето, Краси реално си го видя :
- "Твоят син шнур се вижда по-добре от моя!"
Късогледството чувствително подсилва този ефект.
Т.е. ако ще ловим по тъмно..., нека шнуровете са в синьо или близо до синьото, цвят.
А защо не и мухите, ако искаме да ги виждаме по-добре и по тъмно...
Какво пречи парашутите да са ни сини, за вечерта?!
Преди време си правих комбинирани парашути. За вечерното кълване, си ги правих двуцветни...Едната част, разбира се в синьо...
Опитайте - тази хитрина! "Черпи" поне с половин- един, ужасно ценен, час, повече риболов и то във времето на най- активно кълване!
Проста физиология, ама ей, на... има си и практическа мухарска полза... 😉
Д-р К.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Fly F version of Murphy`s low

Много красив Жокер!

Расперска техника за риболов на големи пъстърви