Доволният Веско си продава очилата ;-)

 


Хм...м, на последния Мухарски събор в Клисура, приятелите от мобилна оптика „Прогед“ (https://www.facebook.com/progledbg/), ми позволиха в някаква степен, да се ориентирам за състоянието на зрението поне на организираните риболовци от мухарската ни общност.

Общото ми впечатление е, че повечето от колегите не знаят зрителния си статус.
Тези, които го знаят, го определят изключително субективно, т.е. с неясни и описателни понятия. Някои осъзнаваха, че имат проблем, но не бяха направили необходимото, поне за изясняване на проблема. (Отделен е въпросът, дали биха искали да го решат или не).
Имаше и трудни, дори, нерешими случаи, които не бяха от групата на мухарите.
От видяното мога да определя три групи:
Здрави, активно хора, които нямат реален проблем. Провериха се и вече са спокойни, че доказано, нямат очен проблем.
Най-голямата група - тези, с рефракционните проблеми. Направо ще кажа – с решими рефакционни проблеми! С едни коректно направени очила, буквално проглеждат с два-три реда повече на таблицата!
* Хм, тук ми стана интересно, защото се откриха доста колеги с астигматизъм, според мен, като брой малко над статистически обичайното.
Последната група – други : завъртяха се няколко диагнози… амблиопия ( намалено зрение) от ретинен произход, катаракти (т.н. „вътрешно перде“), посттравматична амблиопия и др.
Това, за което говори Веско е „катаракта“- помътнение на лещата на окото.
Лещата на човека (не само тази на Веско! ;-)) e прозрачна структура на окото, която е част от механизма (на акомодация), който се грижи да имаме ясно виждане и на близо и на далече. С възраста, (но много индивидуално!), тази функция постепенно се изчерпва, успоредно, с натрупването на неразградими продукти от обмяната на веществата в нея. Лещата е най-уникалната структура в човешкото тяло – няма кръвоносни съдове. Храни се по съседство. Постепенно лещата губи еластичните си свойства, както и прозрачността си. Т.е. това ,което описваме като „неясното виждане“, да се дължи на това, че е престанала да бъде кристално прозрачна. Т.е. разсейва и спира светлината, която не може да достигне до ретината – очното дъно рецепторите за светлина.
Точно в този случай, говорим за катаракта. Т.е. каквито и очила да сложим няма да променим неяснотата на образа, просто защото лещата е помътнена.
Какво е лечението? На този етап, има едно единствено ефективно лечение - оперативното! Естествената помътнена леща се заменя с изкуствена такава – ИОЛ/ IOL ( интра окуларна леща). Тази изкуствена леща, се поставя на мястото на естествената. В общия случай изкуствената леща е твърда или мека, но и в двата случая няма способността да променя дебелината, разбирайте диоптричната си сила. (На този етап, окото не може да „управлява“ изкуствената леща.) Т.е. IOL не може напълно функционално да замести естествената такава.
Но… с новите технологии, се постигат такива оптични качества на изкуствената леща, които надхвърлят характеристиките на естествената, макар и по друг механизъм.
Е, точно за този механизъм говори Веско : „EDOF или EDF (Разширена дълбочина на фокуса), или разширен обхват на зрението нова технология за лечението на пресбиопия с коригиращи вътреочни лещи. Лещите ЕDOF работят чрез създаване на удължена фокусна зона за увеличаване на "обхвата на зрението" или дълбочина на фокуса.
Този патентован формат създава ахроматичен дифрактивен модел, който удължава фокусната зона и компенсира хроматичната (разделянето на светлината по цветове) аберация.“
Т.е. оперативно се премахва „пердето“ и се заменя с напълно прозрачна леща с отлични оптични характеристики. Операцията вече е рутинна процедура. Колегите работят на световно ниво и с най-добрата техника и материали. Самата оперативна техника е щадяща / даже безшевна!/ Всичко се подбира изключително индивидуално и по преценка и след консултация с лекар. Времето за една такава операция е около половин час, максимално. Не трябва да се забравя, че операцията си е операция – винаги има риск. Не трябва да се забравя и, че има други очни заболявания, които също водят до намалено зрение, при които оперативното премахване на „пердето“ няма да реши проблема с другата диагноза. Оперативното лечение на катарактата е до живот!
Спирам… , да не стане прекалено дълго и сложно…
Когато има проблем и той е решим, от нас зависи, дали ще живеем по-дълго с проблема или по-дълго с решението!
К.Б.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Fly F version of Murphy`s low

Расперска техника за риболов на големи пъстърви